DRAMMEN VE ÇEVRESİ TÜRK İNANÇ CEMİYETİ
DET TYRKISKE TROSSAMFUNNET I DRAMMEN OG OMEGN
TARİHÇE:
Drammen ve Çevresi Türk İnanç Cemiyeti, Drammen’de yaşayan Türk vatandaşlarının ortak arzu ve gayretleriyle 1989 yılında halkımızı dini ve milli konularda aydınlatmak ve halkımıza hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Kuruluş safhasında şu aşamalardan geçmiştir:
1988 yilinda Turk Iscileri Kultur ve Yardimlasma Dernegi olarak faaliyete baslamistir. Dernegin tuzugu dini faaliyetlere musait olmadigi icin 1989 yilinda ayni dernegin bunyesinde Turk Inanc Cemiyeti kurulmustur. 1990 yilinda bagimsiz hale geldi. Daha sonra Turk Iscileri.
Drammen ve Çevresi Türk İnanç Cemiyeti kuruluşundan bu yana T.C Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlendirmiş olduğu din görevlileriyle hizmetlerini yürütmektedir. Şuana kadar cemiyetimizin bünyesinde uzun süreli dört din görevlisi hizmet vermiştir:
- Mesut…. 1988 (gecici 1 aylik)
- Kadir Kötülüketmez (1988-1994 (6 yil)
- İbrahim Günaydın (1994-2000)
- Mahmut Bal (2000-2004)
- Mustafa Kaymakci 2004 (geçici 3 aylik)
- Özer Koyuncu (2005-2009)
- Recep Onal (2009-2013)
- Emine Arslan (2012-2014)
- Hasan Bayrak (2013, geçici 9 ay)
- Musa Kazım Demir (2014 geçici 8 ay)
- Hasan Sözer (2015, geçici 3 ay)
- Mehmet Ibis (2015, geçici 3 ay)
TARİHÇE:
Drammen ve Çevresi Türk İnanç Cemiyeti, Drammen’de yaşayan Türk vatandaşlarının ortak arzu ve gayretleriyle 1989 yılında halkımızı dini ve milli konularda aydınlatmak ve halkımıza hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Kurulus safhasinda su asamalardan gecmistir:
1988 yilinda Turk Iscileri Kultur ve Yardimlasma Dernegi olarak faaliyete baslamistir. Dernegin tuzugu dini faaliyetlere musait olmadigi icin 1989 yilinda ayni dernegin bunyesinde Turk Inanc Cemiyeti kurulmustur. 1990 yilinda bagimsiz hale geldi. Daha sonra Turk Iscileri Dernegi lagvedildi.
Drammen ve Çevresi Türk İnanç Cemiyeti kurulduğu ilk yıllarda Danimarka Din Hizmetleri Müşavirliği’ne bağlı iken, şimdi İsveç Din Hizmetleri Müşavirliği’nden hizmet almaktadır. Cemiyetimizin önceki hizmet verdiği binanın mülkiyeti Danimarka Diyanet Vakfına aittir. Drammen ve Çevresi Türk İnanç Cemiyeti 2008 yılı Ramazan ayından itibaren hizmetlerini yeni almış olduğu binada, Drammen Merkez Camii`nde vermektedir.
MİSYONUMUZ:
Drammen ve Çevresi Türk İnanç Cemiyeti’nin başlıklar halinde amaç ve gayeleri şunlardır:
- Organizasyon olarak misyonumuz, Müslümanlara ibadet edebileceği yer ve imkânları hazırlamak, uyum ile ilgili proje ve aktiviteler sunmak, dini, sosyal ve kültürel alanlarda çalışmalar yapmak, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak, hiçbir cemaat, tarikat ve dini oluşumların etkisinde kalmadan herkese aynı mesafede yaklaşarak, semavi dinlerin diğer temsilcilerine karşı açık ve dostane ilişkilerini her alanda devam ettirmektir.
- Temsil ettiği kitle itibariyle, çoğunluğu Türkler olmak üzere, her milliyetten ve her yaştan insana dini, sosyal ve eğitim alanlarında hizmet sunmaktadır. Çalışmalarımız gençlere, yaşlılara, hanımlara ve uyum ihtiyacı olan tüm göçmenlere yöneliktir. Bu bağlamda kapımız sadece Türk veya Müslüman kardeşlerimize değil, bizden hizmet almak isteyen herkese açıktır.
- Vatandaşlarımızın dini duygularına bağlılıklarını artırmak, milli kültür, örf ve adetlerini geliştirip muhafaza etmek ve bu sahada gösterilmesi gereken birtakım faaliyetlere rehberlik yapmaktadır. Vatan ve bayrak sevgisi, tarih şuuru v.b. konularda seminer, konferans ve kandil programları tertip ederek bu hususlarda vatandaşlarımız aydınlatılmaktadır.
- Diğer din mensupları ile diyalog ve iyi ilişkiler kurmak; Ayrı din ve kültürden olan insanların bir arada, karşılıklı hoşgörü içerisinde yaşamalarını desteklemek,
- Cemaatimizin öz kültürüne hâkim olarak ve bunu unutmadan yaşamasını desteklemek; Drammen’de yasayan vatandaşlarımızın dini ve milli görevlerini yerine getirebilmelerine yönelik hizmetlere maddi ve manevi destekte bulunmak; Toplumumuzun dini ve milli duygularının kuvvetlendirilmesi ve muhafazası için gerekli desteği sağlamak,
- Gençlik ve spor hizmetlerini desteklemek,
- Eğitim ve ilmi çalışmaları desteklemek,
DERNEĞİMİZİN PRENSİPLERİ:
Derneğimizin hizmet ve faaliyetlerinde özenle riayet ettiği temel prensipleri şunlardır:
- Dernek; Norveç’in hür demokratik düzenine bağlıdır. Anayasa ve bütün yasalara titizlikle riàyet eder. Bütün faaliyetlerini hukuk çerçevesinde yürütür.
- Dernek; partiler üstü bir kuruluştur. Bütün siyasî partilere eşit uzaklıktadır ve kesinlikle politik faaliyetlerde bulunmaz. Herhangi bir siyasi partiye angaje olmaz.
- Derneğin; Dernekler Yasasına göre çalışma alanı, görev ve sorumlulukları, ilgili makamlarca tescil edilen tüzüğünde açıkça ifade edilmiştir.
- Dernek; çalışmalarında diğer din mensuplarına karşı İslâmiyet’in de temel ilkelerinden olan sevgi, saygı, hoşgörü, tolerans ve dayanışma prensiplerine uygun olarak davranır. Her türlü şiddeti ve şiddete çağrıyı kesinlikle reddeder
- Dernek; çalışmalarında üyelerine eşit muamelede bulunur. Hem üyelerine, hem de dışarıya karşı şeffaftır.
- Dernek; sadece ve doğrudan doğruya toplum yararına dinî, hayrî, kültürel ve sportif gayeler güder.
FAALİYET ALANLARIMIZ:
Dernegimiz, kuruluş amaçları ve faaliyet alanlarına uygun olarak aşağıdaki başlıklarda belirtilen hizmetleri gerçekleştirmektedir.
- Din Eğitimi ve Din Hizmetleri,
- Dinler arasi diyalog Calismalari ve Kültürlerarası İlişkiler,
- Kültürel Faaliyetler,
- Kadınlara Yönelik Faaliyetler,
- Eğitim ve Uyum Hizmetleri,
- Hayır Hizmetleri ve Yardım Kampanyaları,
- Vakıf imkanlarıyla verilen burslar,
- Vekaletle kurban organizasyonu,
- Seminerler-Toplantılar ve konferanslar duzenlemek
- Cenaze Nakli ve Cenaze Fonu,
- Hac ve Umre Hizmetleri,
- Gençlik Kollari Valismalari ve Sportif Hizmetleri,
- Dayanışma ve Sosyal Hizmetler.
- Fetva ve İrşad Hizmetleri
- Dini ve Milli bayramlara yonelik kutlamalar
- Kitap ve Takvim dağıtımı hizmeti,
Derneğimiz, toplumumuzun eğitim ve kültür seviyesini yükseltilmesi konusunda, Din Hizmetleri Müşavirliği ile işbirliği yaparak faaliyet göstermektedir. Zaman zaman düzenlenen konferanslarda vatandaşlarla yapılan toplantı ve sohbetlerde eğitim seviyesinin yükseltilmesi üzerinde hassasiyetle durulmakta, ana dilin önemi vurgulanmaktadır. Din görevlilerince yapılan vaazlarda ve okunan hutbelerde de bu konu islenmektedir. Ayrıca düzenlenen kurslarda ve sohbetlerde toplumumuza dini ve milli bilgiler sunulmaktadır. Bu anlamda Drammen Merkez Camimizde bayanlarımıza çarşamba ve cumartesi günleri; 07-15 yaş arası çocuklarımıza ise cumartesi ve pazar günleri dini eğitim, Türkçe ve Türk kültürü dersleri verilmektedir. Yine üyelerimizin yoğun olarak yaşadığı Fjell`de salı ve perşembe günleri, 07-15 yaş arası çocuklarımıza da din eğitimi din görevlimiz tarafından verilmektedir.
Derneğimizde, ülkemizde öğrenim gören muhtaç çocuklara maddi destek sağlamak amacıyla 2009 yılında bir “Fitre-Zekat Fonu” oluşturulmuştur. Bu fonda toplanan paralar, Ülkemizde örgenim gören muhtaç çocuklara ve gençlere eğitim yardımı olarak kullanılmaktadır. Bu fondan muhtaç kişilere de destek sağlanmaktadır.
Derneğimiz, doğal afet mağdurlarını yardım kampanyaları yapmak suretiyle desteklemek de faaliyet alanlarımızdadır. Bu anlamda Türkiye’de ve Dünya’da meydana gelen deprem ve sel felaketi gibi tabii afetlerden zarar gören insanlar ve çeşitli ülkelerde inşaatı devam eden camiler için Din Hizmetleri Müşavirliği ile işbirliği yapılarak açılan kampanyalara yardımcı olunmaktadır.
Derneğimiz, Vekâlet Yoluyla Kurban Kesimi Kampanyasına da yardımcı olmaktadır. Her yıl kurbanlarını Türkiye de kestirmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacı ile Diyanet İşleri Başkanlığımızın başlatmış olduğu vekâlet yoluyla kurban kesimi kampanyasında destek sağlamaktadır.
Derneğimiz, Hacca gitmek isteyenlere yardımcı olmak amacıyla, sağlıklı ve güvenlik şartları altında hac ibadetini yapmalarını sağlamaktadır.
Fetva ve irşad hizmetleri de sunulan Derneğimizde, derneğe bizzat gelerek veya telefonla dini sorunlar soran vatandaşlarımıza din görevlisi tarafından gerekli cevaplar verilmektedir. Ayrıca din görevlilerimizce bazen münferit, bazen ekipler halinde vatandaşlarımıza dini programlar yapılmaktadır.
Organlar
Genel Kurulu, Denetleme Kurulu, Yönetim Kurulu, Muhasebe, Sekreterya, Eğitim Kolu, Kadın Kolları, Gençlik Koordinatörü, Cenaze Fonu ve İletişim ve Medya.